SIKO-resan till Bohuslän 15-17 mars 2012

 

Grundsund 16 mars 2012 Grundsund, foto: Björn Sjöblom

Med på bussresan var vårt skärgårdslandstingsråd Gustav Andersson.

Hela resesällskapet med våra värdar från Bohuslän Hela gänget, foto: Björn Sjöblom

Flera platser besöktes: Öckerö, Hönö, Fotö, Gullholmen och "Saltön", som på riktigt heter Grundsund.


Nilla från Nämdö började på en dagbok i bussen, då det fanns tid att skriva, tyvärr fanns inget 220-uttag så det blev inte så mycket. Men det finns numera ett antal artiklar på nätet. Följ länkarna för att läsa om SIKOs resa till Västkusten:

SRF:s medlemstidning Vi skärgårdsbor nr 1, maj 2012, sidan 3, här!

Läs om vårt besök i Öckerö Lokalblad här!

Tredje dan

Kompletterande dagboksanteckningar kommer i början av vecka 12. Och bilder. 

 

Korta minnespunkter: Skaftö Öråd. Leaderprojekt Skaftö framtid. 400 hushåll medlemmar. Hel-och delårsboende.

Andra dan

Kanonhärlig hotellfrukost på Hönö hotell :)

Nu väntar bussen på att vi ska komma ombord för rundtur på Hönö, några öar till innan vi kommer till kommunhuset på Öckerö.

Kompletterande dagboksanteckningar kommer i början av vecka 12. Och bilder. 

Första dan

Resan har startat och vi är 16 skärgårdsbor med på bussen + Gustav Andersson. Solen skiner från en klarblå himmel, än så länge. Lunchstopp Brahehus var helt ok. Mat och potatis, alla blev mätta. Men nu har det börjat regna så smått. I takt med att vi närmar oss landets västra sida börjar ordvitsarna helt otippat att hagla i bussen. Inte minst genom ett utdelat blad med 47 omskrivna fågelnamn att klura på. Nu fortsätter vi mot Hönö hotell via Varholmen färjeläge. Gustav Andersson , som bara kan vara med till imorgon, passar på att presenterar sig i bussens reseledarmic, så alla hör, och sen visas en videofilm av Torbjörn Wileen, Smugglare, som skildrar spritsmugglingen i Stockholms skärgård på 20-talet. De hade väldigt fina båtar på den tiden. Och snabba! Särskilt smugglarna = öborna.
Det gick flera färjor över till Hönö, vår hette Göta, fint va? Sen blev det bussfärd på smala vägar genom samhället till Hönö Hotell. Efter att vi tagit våra rum i besittning gick vi till Fiskemuseet i Hönö Klåva hamn. Det visade sig att museet var ett multihus.

Fiskemuseet, Hönö Klåva Hamn. Foto: Nilla Fiskebåtsmuseum, dito krigs; ubåt; bilfärja; biologiskt (ornitologiskt); hemslöjd; hembygdsgård med kafé där vi blev bjudna på kaffe med lokalbakt, naturligtvis, hönökaka. Tillbaks på hotellet blev det trerätters brakmiddag. Otroligt gott och vällagat. Sigvard, ordförande för Hönö ö-råd och som var en av våra värdar, visade sig vara en sångare av rang. Efter middagen togs det fram noter och sångblad som Nämdöresenärerna hade med sig. Sen blev det kör/allsång resten av kvällen, vilket sen bäddade för nästa kvälls evenamang men det visste vi inte då.