Sidan uppdaterad 2023-03-21

SIKO:s projekt och samarbetsavtal



Skärgårdens Trafikantförening, samarbete i sjötrafikfrågor


Svealands Kustvattenvårdsförbund, SIKO sitter i styrelsen


2022 Kräftor & Jordgubbar

Modellsystem för småskalig recirkulerande odling av flodkräfta – En förstudie med fokus på naturvägledning och förutsättningar i Stockholms skärgård. Utfört av Elin Dahlgren, Arne Fjälling och Henrik Dahlgren

Med stöd från Region Stockholm och Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation (SIKO), har Nämdö Green Archipelago under 2022 genomfört projektet Kräftor & Jordgubbar med den övergripande målsättningen att belysa flodkräftan och skärgården som en viktig livsmiljö för bevarande åtgärder.


2022 Skärgårdsflytten

Projektet Skärgårdsflytten fortsätter in i 2022. Vi vill gärna att fler medlemsföreningar deltar i projektet, läs mer nedan.

SIKO:s vykortskampanj sommaren 2021

Läs mer i Tidningen Skärgårdens krönika 19 augusti: Dags för nya tag!

Och reportaget, i samma tidning: Nämdöskärgården söker åretruntbostäder

SIKO:s projekt Skärgårdsflytten syftar i detta skede till att etablera en bostadskö för de som är intresserade av att bo i skärgården.

Öar som deltar i projektet är för närvarande Landsort (Nynäshamns kommun), Ornö (Haninge kommun), Nämdö, Svartsö och Möja (Värmdö kommun).

Bostadskön i sig kommer att vara en viktig del i att påverka respektive skärgårdskommun att planera för och stödja byggande av bostäder på öarna.

Klicka för större bild, läs hela nyhetsbrevet via länken nedan.

  • 5000 "vykort" delas ut i skärgården under sommaren 2021, håll utkik på publika platser som vänthus, museum, bibliotek, butiker, hamnar, restauranger och värdshus...
  • Fem öar med kontaktpersoner finns på levandeskärgård-sajten www.levandeskärgård.se

Läs SIKO:s Nyhetsbrev#3 augusti 2021 HÄR!


 

Instruktioner och presentation till SIKO:s medlemsföreningar

  • På den SIKO:s frontsajt, levandeskärgård.se, kommer varje medlemsförening så småningom att presentera sig med en kort text (250-300 tecken) och med möjlighet till länk till den lokala hemsidan och till Facebook-sidan. Mejla texten till goran@lagerstrom.se (i dagsläget är fem föreningar/öar med i projektet).
  • För projektet Skärgårdsflytten kan varje ö, som vill delta, presentera sig med en kort text (350 tecken) och en bild som ö-föreningen själv väljer. Möjlighet för länk till den lokala hemsidan och till Facebook-sidan.
    Mejla den text ni vill ha till goran@lagerstrom.se

Kika in på levandeskärgård.se och se vad de öar som redan ingår i projektet Skärgårdsflytten har skrivit.

  • Det är också bra att det finns en utsedd ”Skärgårdsmentor” (en kontaktperson) på de öar som deltar i Skärgårdsflytten.

 

2021 Skärgårdsskola 3.0

Projektet var tänkt att starta 2020, se artikel i Tidningen Skärgården 2020-05-18:

Under tiden, pga nedläggningshotade skolor på öar, landsbygd och i kommuner i största allmänhet, har ett arbete med att belysa små skolors kvalitet på förekommen anledning tvingats igång.

Ett webbinarum, på nationell nivå, där forskningen ger sin syn på små skolors potential och utmaningar sker den 25 mars 2021.

Mer info om det digitala seminariet här!