SIKO:s projekt 

2021 Skärgårdsflytten

SIKO:s vykortskampanj sommaren 2021

Läs mer i Tidningen Skärgårdens krönika 19 augusti: Dags för nya tag!

Och reportaget, i samma tidning: Nämdöskärgården söker åretruntbostäder

SIKO:s projekt Skärgårdsflytten syftar i detta skede till att etablera en bostadskö för de som är intresserade av att bo i skärgården.

Öar som deltar i projektet är för närvarande Landsort (Nynäshamns kommun), Ornö (Haninge kommun), Nämdö, Svartsö och Möja (Värmdö kommun).

Bostadskön i sig kommer att vara en viktig del i att påverka respektive skärgårdskommun att planera för och stödja byggande av bostäder på öarna.

Klicka för större bild, läs hela nyhetsbrevet via länken nedan.

  • 5000 "vykort" delas ut i skärgården under sommaren 2021, håll utkik på publika platser som vänthus, museum, bibliotek, butiker, hamnar, restauranger och värdshus...
  • Fem öar med kontaktpersoner finns på levandeskärgård-sajten www.levandeskärgård.se

Läs SIKO:s Nyhetsbrev#3 augusti 2021 HÄR!


 

Instruktioner och presentation till SIKO:s medlemsföreningar

  • På den nya fronthemsidan, levandeskärgård.se, kommer varje medlemsförening att presentera sig med en kort text (250-300 tecken) och med möjlighet till länk till den lokala hemsidan och till Facebook-sidan.
    Observera att detta är en hemläxa till medlemsföreningarna, mejla den text ni vill ha till goran@lagerstrom.se 
  • För projektet Skärgårdsflytten kommer varje ö, som vill delta, att presentera sig med en kort text (350 tecken) och en bild som ön själv väljer. Möjlighet för länk till den lokala hemsidan och till Facebook-sidan.
    Observera att även detta är en hemläxa till de öar som vill vara med i Skärgårdsflytten, mejla den text ni vill ha till goran@lagerstrom.se

Klicka på exempelbilden för större format

EXEMEPEL PÅ TEXT TILL SKÄRGÅRDSFLYTTEN

Välkommen till Möjaskärgården

Möjaskärgården ligger längst ut i mellanskärgården med ytterskärgården inpå knutarna och består av Möja, Södermöja och öarna omkring.

Möja är ett levande skärgårdssamhälle med ett brett utbud av service och aktiviteter. Här finns skola, vårdcentral, idrottshall, kyrka, ett 25-tal föreningar och flera restauranger. Livsmedelsbutiken är ombud för Apoteket, Systemet, Postnord och erbjuder paketleveranser från flera leverantörer. Ett väl utbyggt fibernät möjliggör effektivt distansarbete. Möjaskärgården har flera dagliga förbindelser med Sollenkroka som är närmaste fastlandsbrygga. Att bo i Möjaskärgården gör det möjligt att ha fin natur både på land och vatten, trygg uppväxtmiljö för barn och ändå en närhet till storstadens utbud. www.möjalyftet.se

  • Det är också viktigt att det finns en utsedd ”Skärgårdsmentor” (en kontaktperson) på de öar som deltar i Skärgårdsflytten. Hemsidan kommer att lanseras som en Beta-version relativt snart för de föreningar och öar där information saknas vid lanseringstidpunktenkommer texten ”information kommer inom kort” att finnas och hemsidan kan uppdateras efterhand.

EXEMPEL PÅ TEXT TILL FÖRENINGSSIDAN

SSIF, Södra Skärgårdens Intresseförening

SSIF har till ändamål att på Dalarö, Muskö, Torö, Landsort med omnejd bevaka och främja bygdens och den bofasta befolkningens intressen i fråga om privat och offentlig service, natur, näringsliv och kulturliv. SSIF försöker påverka beslutsfattare genom uppvaktningar, remisser, möten och samverkan i frågor som är väsentliga för i huvudsak Stockholms södra skärgård. SSIF:s uppgift och mål är att påverka med syfte att tillförsäkra öbor möjligheten att på rimliga villkor bo kvar och verka i sin livsmiljö.

Syftet är också att aktivt medverka till att skapa förutsättningar för människor i alla åldrar att bosätta sig och arbeta i skärgården och därmed säkerställa året-runt-skärgårdens fortlevnad genom tillgång till grundläggande service, kommunikationer, post- och paketservice,
livsmedel, bränsleförsörjning etc.
www.södraskärgården.com

Presentation I SIKO:s frontsida här!

Presentation II SIKO:s frontsida här!

Mer om SIKO 2021 här!


 

2021 Skärgårdsskola 3.0

Projektet var tänkt att starta 2020, se artikel i Tidningen Skärgården 2020-05-18:

Under tiden, pga nedläggningshotade skolor på öar, landsbygd och i kommuner i största allmänhet, har ett arbete med att belysa små skolors kvalitet på förekommen anledning tvingats igång.

Ett webbinarum, på nationell nivå, där forskningen ger sin syn på små skolors potential och utmaningar sker den 25 mars 2021.

Mer info om det digitala seminariet här!