Höstresa med SIKO 9-11/10, tema för resan:

Ö-liv i en insjö: Besöka och utbyta erfarenheter med Vinöns kultur- och hembygdsförening, en av SRF:s medlemsföreningar.

Småskolor: Besöka Torsö Skärgårdsskola, som mot allas vilja lades ner av kommunen men drygt ett år senare var igång igen som friskola - och idag är mycket populär. En skolmiljö som troligen är varje förälders dröm för sina barn. Kommunen (Mariestad) skrotade efter det sina långtgående planer att stänga fler småskolor på landsbygden.

EU-stöd: Besöka Jordbruksverket i Jönköping för att påtala svårigheterna med ansökningar och redovisningar i samband med eu-stöd. Särskilt bredbandsstödet som efter ändrade regler går till kommersiella aktörer som mäktar med större kustnära områden, förhållandevis lätta att räkna hem. Men som lämnar bredbandsföreningarna längre ut i skärgården åt sitt öde för att de betraktas som olönsamt. Var det inte hela idén med bredbandsstödet? Där marknaden inte vill bygga...

Hela inbjudan, med program, som pdf här!

Från vänster: Rune Wikström (Möja), Rolf Kling (Svartsö), Jesper Skogsrydh (Nämdö), Urban och Helena Gunnarsson (Norrtälje), Britt Fogelström (Möja), Alf Pettersson (Rådmansö), Marie-Louise Ullman (Runmarö), Ulla Larsson (Runmarö), Nilla Söderqvist (Nämdö), Björn Cedervall (Svartsö), Ulf Westerberg (Möja), Agneta och Jan-Evert Jäderlund (Rindö) Foto: Eva Widlund

Hela resesällskapet framför Vinöns gamla skolbyggnad. Foto: Eva Widlund, Vinön

Från vänster: Rune Wikström (Möja), Rolf Kling (Svartsö), Jesper Skogsrydh (Nämdö), Urban och Helena Gunnarsson (Norrtälje), Britt Fogelström (Möja), Alf Pettersson (Rådmansö), Marie-Louise Ullman (Runmarö), Ulla Larsson (Runmarö), Nilla Söderqvist (Nämdö), Björn Cedervall (Svartsö), Ulf Westerberg (Möja), Agneta och Jan-Evert Jäderlund (Rindö). Klicka på fotot för större bild.

Resedagboken skriven av Nilla Söderqvist. Foton av Eva Widlund, Nilla Söderqvist, Björn Cedervall och Ulf Westerberg

En bildpresentation, författad av Britt Fogelström och Nilla Söderqvist, av resan finns här!


 

Måndag-Vinön och sen till Torsö med övernattning

2016-10-10

VINÖN

Frukost i skolan kl 8. Eva berättade om befolkningsutvecklingen på Vinön som går upp och ner i antal precis som på många andra öar. Öns barn går i skola på fastlandet numera men skolan ligger i malpåse och kan öppnas igen. Nu gladde sig vinöborna över nytillskotten. Två nyfödda bebisar under hösten och en till som ska födas i december. Någon livsmedelsbutik finns inte heller på ön men man har en väl fungerande utkörning av livsmedel en gång per vecka. Varorna beställs enkelt på nätet.

SIKO:s styrelse hade en kort genomgång om arbetsgrupperna som är på gång i SIKO:s framtidsarbete 2020. Nilla, som har ”bryggvakt” på Skärgårdsbryggan, passade också på att skicka iväg några skärgårdsnotiser innan det var dags för gruppfoto utomhus.

Innan vi skulle ta färjan mot fastlandet kl 10.45 hann vi med ett par studiebesök. Det fanns dock bara tid att vara med på det ena.

Ett gäng fick skjuts med bussen till norra delen av ön för att träffa fiskarna Ingmar och Jonas i deras fiskeanläggning.

Foto: Björn Cedervall Foto: Uffe Westerberg Foto: Uffe Westerberg Foto: Uffe Westerberg

Det andra gänget blev visade skolans alla väl tillvaratagna utrymmen. Här finns fiket med servering i stora skolsalen med ett ombyggt anpassat kök intill. I källaren toa & dusch (för bland annat turister), en ”allmän tvättstuga” och vävstuga för medlemmarna. På den övre våningen var ett litet bibliotek inrymt (böcker skickas från ordinarie kommunbibliotek på fastlandet med postens egna postbackar). Här finns också ett ”medborgarkontor” med några stationära datorer och en stor A3-skrivare/kopiator som leasas. Något förvånande är att föreningen ej har bredbandsanslutning trots att fibern "ligger" i gatan utanför. Bredband har funnits på ön i ca 10 år.

Foto: Nilla Söderqvist Foto: Nilla Söderqvist

Vi som var kvar i skolan blev också förevisade Missionskyrkan, tvärs över vägen. Även här har hembygdsföreningen tagit över driften. Gudstjänster hålls fortfarande men lokalen används även profant för kulturträffar av olika slag. Då dras helt enkelt ett draperi för själva altardelen.

Foto: Nilla Söderqvist Foto: Nilla Söderqvist Foto: Nilla Söderqvist

Vi hann också med att se det lilla museet inrymt ovanpå en gammal potatiskällare (numera raststuga). Föreningen hade även en liten stuga för uthyrning där man har tillgång till dusch och wc i skolan.

Foto: Nilla Söderqvist

Maffig solcellsinstallation på taket till musikscenen.

Den gula postbilen kom med färjan från fastlandet. Vissa dagar är även den vita Bring/citymail-bilen med på samma tur.

Foto: Nilla Söderqvist

Vid färjeläget hade bussen i god tid parkerat först i kön.

Eva hade tidigare berättat om färjan som tar 14 bilar. Storleken (bredden) på färjan är anpassad efter Hjälmare kanal. När det är dags för service på varv är det nämligen Tenövarvet vid Waxholm som gäller och färden går via Hjälmare kanal, Arbogaån, Mälaren och så slussa ut till Saltsjön till varvet.

Foto: Nilla Söderqvist Och nu sken solen minsann!

På överfarten till fastlandet fick alla plats: 4 personbilar, vår buss och så sopbilen, sen var det fullt!

Vi färdades mot Torsö genom vackra jordbrukslandskap och snart var vi framme vid målet: Torsö Skärgårdsskola.

TORSÖ

Benny Jansson, Torsö Skärgårdsråd

Här togs vi emot av rektor Helena Ekström som, eftersom hon var på jobbet, tagit hjälp av Benny Jansson, Torsö Skärgårdsråd.

Foto: Nilla Söderqvist Foto: Nilla Söderqvist

Vi fick lunch i skolmatsalen först och därefter en presentation hur skolan från att varit nedlagd ett år, efter hårt arbete, kunde uppstå som friskola.

Benny Jansson berättade mer om Torsös historia. Bron stod, efter en folkomröstning att den skulle byggas, klar 1996.

Mariestads kommun ville så småningom samla skolbarnen mer centralt och Torsö skola var en av de första som skulle läggas ner, vilket skedde lagom till sommarlovets start 2011. Stor bestörtning hos alla, elever, föräldrar som personal och lärare.

Drygt ett år senare, vid terminstarten hösten 2012 var friskolan igång. De flesta eleverna återvände till sin skola och några barn från fastlandssidan flyttade också med. Efter den lyckade skolsatsningen har nu Mariestad ändrat sig vad gäller landsbygdsskolorna och man tänker inte lägga ner fler, trots att det från början var tänkt så.

Foto: Nilla Söderqvist

Inkvartering på Torsögården invid Torsö kyrka.

Därefter vidtog en rundtur med vår egen buss och Benny Jansson som mångkunnig ciceron.

Foto: Nilla Söderqvist Foto: Nilla Söderqvist Foto: Nilla Söderqvist

Bredband grävs ner över hela Torsö utmed vägarna. På västra sidan av Torsö byggs ett nytt fritidshusområde - Laxhall Seaport, intill färjeläget till Brommö.

Foto: Nilla Söderqvist Foto: Nilla Söderqvist 

På eftermiddagen blev det tid för fika och styrelsemöte på Restaurang Brygghuset vid Torsös brofäste på fastlandssidan. Till kvällen åt vi en god middag på samma plats. Den som ville kunde köpa sig en god öl från Microbryggeriet Torsöl. Så småningom färdades vi hem till Torsögården med vår buss som hela resan kördes av Affe, för lite samkväm och nattinatti.

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)