Höstresa med SIKO 9-11/10, tema för resan:

Ö-liv i en insjö: Besöka och utbyta erfarenheter med Vinöns kultur- och hembygdsförening, en av SRF:s medlemsföreningar.

Småskolor: Besöka Torsö Skärgårdsskola, som mot allas vilja lades ner av kommunen men drygt ett år senare var igång igen som friskola - och idag är mycket populär. En skolmiljö som troligen är varje förälders dröm för sina barn. Kommunen (Mariestad) skrotade efter det sina långtgående planer att stänga fler småskolor på landsbygden.

EU-stöd: Besöka Jordbruksverket i Jönköping för att påtala svårigheterna med ansökningar och redovisningar i samband med eu-stöd. Särskilt bredbandsstödet som efter ändrade regler går till kommersiella aktörer som mäktar med större kustnära områden, förhållandevis lätta att räkna hem. Men som lämnar bredbandsföreningarna längre ut i skärgården åt sitt öde för att de betraktas som olönsamt. Var det inte hela idén med bredbandsstödet? Där marknaden inte vill bygga...

Hela inbjudan, med program, som pdf här!

Från vänster: Rune Wikström (Möja), Rolf Kling (Svartsö), Jesper Skogsrydh (Nämdö), Urban och Helena Gunnarsson (Norrtälje), Britt Fogelström (Möja), Alf Pettersson (Rådmansö), Marie-Louise Ullman (Runmarö), Ulla Larsson (Runmarö), Nilla Söderqvist (Nämdö), Björn Cedervall (Svartsö), Ulf Westerberg (Möja), Agneta och Jan-Evert Jäderlund (Rindö) Foto: Eva Widlund

Hela resesällskapet framför Vinöns gamla skolbyggnad. Foto: Eva Widlund, Vinön

Från vänster: Rune Wikström (Möja), Rolf Kling (Svartsö), Jesper Skogsrydh (Nämdö), Urban och Helena Gunnarsson (Norrtälje), Britt Fogelström (Möja), Alf Pettersson (Rådmansö), Marie-Louise Ullman (Runmarö), Ulla Larsson (Runmarö), Nilla Söderqvist (Nämdö), Björn Cedervall (Svartsö), Ulf Westerberg (Möja), Agneta och Jan-Evert Jäderlund (Rindö). Klicka på fotot för större bild.

Resedagboken skriven av Nilla Söderqvist. Foton av Eva Widlund, Nilla Söderqvist, Björn Cedervall och Ulf Westerberg

En bildpresentation, författad av Britt Fogelström och Nilla Söderqvist, av resan finns här!


 

Tisdag-Till Jönköping och Jordbruksverket

2016-10-11

Efter en god hotellfrukost på Restaurang Brygghuset far vi söderut med vår buss och Affe vid ratten, återigen genom vackra landskap öster om Vänern och väster om Vättern mot Jönköping.

Väl framme i Jönköping hade vi stämt träff med Niclas Purfürst, chef för Landsbygdsavdelningen på Jordbruksverket på lunchhaket Guvernören intill Jordbruksverket.

Vid lunchen fick vi tid att bekanta oss lite med varann, mycket trevligt.

Innanför den nybyggda entrén på SJV stod en lång ringlande kö med anställda. Starbucks Coffee hade premiäröppnat i entrén och bjöd för dagen på gratisfika. Som ni ser var kön lång men vi som inte ville vänta kunde hämta kaffe i den ordinarie kaffeautomaten runt hörnet, också gratis - varje dag.

Foto: Nilla Söderqvist

Ett fint och lagom stort konferensrum hittades till vår grupp. Vi började med att visa SIKO:s presentation Skärgårdskunskap. Vi hade också fått några skarpa frågor med oss om tilldelning av bredbandsstödetet samt krånglet med byråkratin och den långsamma hanteringen av beviljade utbetalningar som innebär mycket huvudbry och jobb för de ideella föreningar som försöker genomföra projekt med hjälp av EU-stöd.

Med på mötet fanns också Johan Magnusson, chef för enheten för lokalt ledd utveckling.

När det var dags för bredbandsfrågor kallades Håkan Hylén in, som jobbar med bredbandsstöden.

Nedan våra bredbandsfrågor, författad av Nämdö Fibers ordförande Yngve Hässler.

Bakgrund:
Nuvarande regelsystem för bredbandsstöd har resulterat i att kommersiella bolag gått in och optimerat sina ansökningar med avseende på länets befintliga bidra. Man har skräddarsytt ansökningsområdena för att uppnå 200 bofasta hushåll, varken fler eller färre.

I Stockholms län har detta resulterat i att en hel rad med ideellt arbetande fiberföreningar blivit helt utan bidrag, medan hela bidragspotten (drygt 90 MSEK) tilldelats det kommersiellt verkande bolaget Österåkers statsnät för två sådana skräddarsydda projekt.

Notera att flertalet av de ideella fiberföreningarna, som nu senast inte erhöll något stöd alls, tidigare erhållit stöd och byggt inledande etapper på mycket väl fungerande fibernät.

Frågor:

1. Tycker SJV att det är rimligt och bra för bredbandsutbyggnaden i Sverige att man på detta sätt så tydligt missgynnar och därmed riskerar att ta död på alla små, ideellt arbetande fiberföreningar, som hittills stått för en god del av fiberutbyggnaden på landsbygden? Detta är nämligen på god väg att ske nu!

2. Avser SJV att på rimligt kort sikt förändra sitt nya regelverk för att motverka att alla bidrag går till kommersiella bolag?

3. Eller anser SJV att ideella fiberföreningar inte tillför utbyggnaden av fiber i Sverige något värde och därför inte heller i fortsättningen ska kunna få något stöd?

Håkan Hylén svarade att det inom den här programperioden inte kan ändra regelsystemet. Vi undrade varför fastighetsägare som inte är mantalsskrivna inte kan räknas. På sikt kan de ju faktiskt bosätta sig på riktigt, särskilt om de har en fiberanslutning. Numera vistas kanske stugfolket mer i sitt fritidshus än vad fastboende gör, av olika anledningar. Om man kallar stugfolket för deltidsboende, vilket de ju är, kan eventuellt det komma att räknas i en ny omgång? Något att jobba vidare på inför nästa eventuella stödomgång.

Håkan Hylén gillade ordet deltidsboende och det kändes som vi hittat ett bra argument för våra ambitioner att bygga vidare på bredbandsnäten på skärgårdsöarna - med hjälp av stödpengar.

17 juni 2016 skrev Jordbruksverket på sin bloggsida Se landet med rubriken:

"Bredbandsstödet stimulerar till landsbygdsutveckling på olika sätt." Tyvärr finns inte webbsajten kvar längre...

Foto: Björn Cedervall Skärgårdsliv i gången tid av Roland Svensson Fiskar i Stockholms skärgård, SKVVF och Länsstyrelsen Jubileumsskriften Östanviks gård 100 år av Camilla Strandman

SIKO hade med sig presenter till våra tre destinationer, Vinön, Torsö och SJV. Till sist är det alltså Niclas Purfürst som får vara med på presentutdelning.

Därefter var det raka spåret hem mot Stockholm via E4:an och så småningom var alla hemma igen: I Norrtälje, Rådmansö, Svartsö, Möja, Runmarö och Nämdö.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)